1. Ana Sayfa
  2. Bankalar

Varlık Yönetim Şirketleri Devredilen Borçların Zaman Aşımı

Varlık Yönetim Şirketleri Devredilen Borçların Zaman Aşımı
0

Ülkemiz bankacılık sektörü içerisinde faaliyetini sürdüren bankalar, müşterilerinin borçlarını 2 yıl boyunca ödememesi halinde banka ve müşteri arasındaki sözleşmeleri ve borçları varlık yönetim şirketlerine devreder. Bu devirden sonra müşterilerin borçları hakkındaki yetkili kurum varlık yönetim şirketleri olmaktadır. Varlık yönetim şirketleri devredilen borçların zaman aşımı adlı yazımızda, devredilme süreci ve sürecin ilerleyişi hakkında detaylı bilgilendirmeler bulunmaktadır.

Varlık Yönetim Şirketleri Devredilen Borçların Zaman Aşımına Uğraması

Varlık yönetim şirketleri, resmi olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’ya bağlı olarak denetlenmektedir ve tüm faaliyetleri detaylı incelemelerden geçmektedir. Banka ve müşteriler arasındaki borç işlemleri, yasal ve hukuki yollardan tahsis edilmektedir. Varlık yönetim şirketleri bu süreci yöneterek yasal takip ve ara buluculuk yapmaktadır.

Varlık Yönetim Şirketleri Görevleri

Varlık yönetim şirketleri, bankalar ile müşteriler arasındaki borcun 2 sene boyunca tahsil edilememesinden sonra gerekli dosyaları bankadan satın alarak sorumluluğu üstlenir ve müşteriden tahsil etmek için hukuki süreçleri yürütür. Bu süreçten sonra borçlar banka ile müşteri arasında değil varlık yönetim şirketleri ve müşteri arasındadır. Şirketler, borçlu olan kişilerle iletişime geçerek borcun yapılandırılması için orta yol bulmaya çalışmaktadır. Aksi durumlarda sürecin hukuken devam etmesi ve yasal yollarla tahsil edilmesi için süreç başlatılmaktadır.

Varlık yönetim şirketleri, bankalara borçlarını ödememiş müşterilerin sözleşmelerini daha düşük ücretlere satın alarak bu durumdan kazanç sağlamaktadır. Varlık yönetim şirketleri ile borçluların orta yol bulması ile borcu tek seferde daha düşük miktarlarda ödeyerek sonlandırabilirsiniz. Bu durum yasal bir süreç olduğu için işlemlerinizi sözleşme ile garanti altına alabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketleri Listesi

Varlık yönetim şirketleri BDDK’ya bağlı olarak çalışmaktadır. Yapılan tüm işlemler yasal takipten geçmektedir. Sizlerle iletişime geçen şirketlerin varlık yönetim şirketleri olduğundan emin olmalı ve yaptığınız tüm işlemleri sözleşmelere dayandırmalısınız. Aksi takdirde borçlarınızın bilgisine ulaşan ve varlık yönetim şirketleri olmayan kişiler tarafından mağduriyet yaşayabilirsiniz. Türkiye’de yasal olarak faaliyetlerini sürdüren 21 varlık yönetim şirketi bulunmaktadır ve liste aşağıdaki gibidir.

  1. Denge Varlık Yönetim A.Ş.
  2. Boğaziçi Varlık Yönetim A.Ş.
  3. Birleşim Varlık Yönetim A.Ş.
  4. Birikim Varlık Yönetim A.Ş.
  5. Arsan Varlık Yönetim A.Ş.
  6. Armada Varlık Yönetim A.Ş.
  7. Adil Varlık Yönetim A.Ş.
  8. Emir Varlık Yönetim A.Ş.
  9. Efes Varlık Yönetim A.Ş.
  10. Dünya Varlık Yönetim A.Ş.
  11. Doğru Varlık Yönetim A.Ş.
  12. Mega Varlık Yönetim A.Ş.
  13. İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.
  14. Hedef Varlık Yönetim A.Ş.
  15. Hayat Varlık Yönetim A.Ş.
  16. Gelecek Varlık Yönetim A.Ş.
  17. Yunus Varlık Yönetim A.Ş.
  18. Sümer Varlık Yönetim A.Ş.
  19. Met-Ay Varlık Yönetim A.Ş.

Sizlerle iletişime geçen kişilerin hangi varlık yönetim şirketine bağlı olduğunu sorgulayın ve güvenilirliğinden emin olun. Mağduriyetlerin önüne geçmeniz için sizlerle iletişim kuran şirketlerin, resmi kuruluşlar olması gerekmektedir.

Varlık Yönetim Şirketlerine Devredilen Borçların Ödenmesi

Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçları ödemek zorundasınız. Yasal yükümlülüklerini yerine getiren varlık yönetim şirketleri BDDK’ya bağlı olan kuruluşlardır. Bankalardan borçları satın almaları ile birlikte kişilerin sorumlulukları bankadan varlık yönetim şirketlerine geçmektedir. Şirketlerle yapacağınız pazarlıklar sonucu borçlarınızı yapılandırabilir ve ödeyerek sözleşmenizi şirketlerden alabilirsiniz. Aksi takdirde yasal süreçler devam ederek maaşlarınıza el koyulmasına kadar devam edebilir. Ölüm haricinde bu süreçten kaçmanız olanaksızdır. Orta yolu bularak daha az zararla borçlarınızı kapatabilirsiniz.

Borçlarınızın ödenmemesi durumda varlık yönetim şirketleri tarafından yasal süreç başlatılabilir ve ödemeler yasal süreçlerle tahsil edilebilir. Gelirlerinize el koyulması, ev ve işyerlerinize haciz gelmesi gibi durumlar yasal yollarla başvurulan tahsil yöntemlerindendir. Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçların zaman aşımına uğraması halinde bu borçtan kurtulabilirsiniz.

Varlık Yönetim Şirketlerine Devredilen Borçların Zaman Aşımı

Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçların zaman aşımına uğraması için 10 yıllık zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. 10 yıl içerisinde süreç devam ederse ve borçlu olan kişi veya kişiler, ödeme sözünde bulunmazlarsa 10 yıl sonunda borç otomatik olarak düşmektedir. Bankalar 2 yıl sonunda borçlarınızı varlık yönetim şirketlerine devrederken, devirden sonraki süreçte yasal yollar ve orta yolu bulma çalışmaları devam etmektedir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap