1. Ana Sayfa
  2. SGK

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? 2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? 2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
0

Covid-19 virüsü nedeni ile işsiz kalan vatandaşlarımız umutlarını işsizlik maaşına bağladı. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de birçok vatandaş işsiz olarak hayatını sürdürüyor. İŞKUR belirli kriterlerin taşınması durumunda sigortalı olan işsizlere işsizlik maaşı ödemesi yapabiliyor. İşsizlik maaşı alanlar virüs önlemleri kapsamında yapılan SMS duyurusunun ardından maaşlarını nasıl alacaklarını merak etmeye başladı. İşte ayrıntılar…

İŞSİZLİK MAAŞI ÜCRETİ NE KADAR?

İŞKUR tarafından işsiz kalan vatandaşlara destek amacıyla yapılan işsizlik maaşı ücreti her yıl asgari ücrete göre belirlenmektedir. 2023 yılında asgari ücret miktarının belirlenmesi ile beraber bu ödeneğin miktarı da belli oldu.

Son 4 ay asgari ücretle çalışan vatandaşlar için 1168 lira olurken diğer maaşların tutarlarına göre ayarlana ücretleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz;

2023 İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

  Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan   2.943,00   1.177,20   8,93   1.168,27 TL
Son 4 Ay 3.500 TL ile Çalışan   3.500,00   1.400,00   10,63   1.389,37 TL
Son 4 Ay 6.000 TL ile Çalışan   6.000,00   2.354,40(*)   17,87   2.336,53 TL
Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsiz vatandaşa ödenecek aylık ödeme tutarı bu şekilde hesaplanmıştır. NOT; 2023 yılında brüt asgari ücret tutarı 2.943.00 TL’dir.

İŞSİZLİK MAAŞI AYIN KAÇINDA ÖDENİR?

İşsizlik maaşı her ayın beşinde aylık ödeme yöntemiyle işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihlerinde değişiklik hakkı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındadır.

İŞSİZLİK MAAŞINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

  • Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile sigorta priminin ödenmiş olması (yani son 3 yıl içinde en az 600 gün tam sigortalı olmak zorundasınız),
  • Hizmet akdinin bitmesinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da e-posta yoluyla başvurmak.

EVDE İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

Korona virüs sebebiyle alınan tedbirler kapsamında bazı illerde giriş çıkışların kısıtlanması sonucu veya herhangi bir sebeple resmi ikametinde bulunamayan vatandaşların işsizlik sigortası, iş kaybı tazminatı, ücret garanti fonu ödemesi ve kısa çalışma ödemelerini rahatça alabilmeleri için yeni tedbir ve önlemler alındığı ifade edildi resmi kurumlardan.

Tüm İŞKUR ödemesi hak sahiplerini ilgilendiren söz konusu uygulamayla, vatandaşların cep telefonlarına SMS ile PTT’nin internet sitesine yönlendiren bir link gönderileceği belirtilerek, şahsa özel tek kullanımlık formun online olarak doldurulacağı belirtildi. Vatandaşlar hak ettikleri ödeme bedellerinin sistemde kayıtlı bulunan adreslerine, PTTBANK hesaplarına gönderilmesini talep edebilecekleri belirtildi. Böylelikle vatandaşlarımız ödemelerini kolaylıkla alabilecekler. Bu konu hakkında sorun yaşayan vatandaşlarımız ALO 170 iletişim hattını arayarak bilgi alabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

İşsizlik ödeneği alınan süre içerisinde;

  • İkamet edilen adreste değişiklik,
  • Herhangi bir kurumdan yaşlılık aylığı alınması,
  • Sağlı kuruluşlarınca istirahatli kılınması,
  • Silahaltına alınılması,
  • Yurtdışına çıkmak,
  • Bir işte çalışmaya başlamak

Bu hallerde 15 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya ALO 170 aranarak bildirilmelidir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap