1. Ana Sayfa
  2. Karlı İş Fikirleri

2023 Güncel: Salep Yetiştiriciliği Para Kazandırır Mı? (Salep Üretimi)

2023 Güncel: Salep Yetiştiriciliği Para Kazandırır Mı? (Salep Üretimi)
0

Salep üretiminin kazandırdığı para miktarı, devletin bu sektörü desteklemesi ve salep bitkisinin endemik bitkilerden bir tanesi olması yani coğrafya şartlarından dolayı Türkiye’de üretilebilen bir bitki olmasından dolayı oldukça yüksek olabilmektedir. Sizler için bu içeriğimizde salep ne kadar kazandırır, salep yetiştiriciliği karlı mı, kazancı ne kadar gibi soruların tamamını cevaplamaya çalışacağız.

Salep üretimi, salep bitkisinin bu özelliği ve devlet desteği sayesinde oldukça popüler bir iş alanı olma yolunda ilerlemektedir. Salep bitkisinin yaş hali, kilogramı 50 TL ile 75 TL arası bir bedel üzerinden satılmaktadır. Salep bitkisinin kuru halinin kilogramı ise 150 TL ile 250 TL arası bir ücret ile satılmaktadır.

Salep Üretiminin Maliyeti Nedir?

Salep üretiminin üreticiye maliyeti çok yüksek olmamakla beraber, salep üretiminde verilen emek fazla olmaktadır. Salep yetiştiriciliği için gerekli en önemli şey olan salep yumrusunun fiyatı, 25 TL ile 30 TL arası değişmektedir. Salep yumrusuna duyulan ihtiyaç salep ekilecek alanın büyüklüğüne göre değişmektedir. 1000 metrekare yani 1 dekar (1 dönüm) alan için ihtiyaç duyulan salep yumrusu miktarı, yaklaşık olarak 200 kg civarındadır. Yani 1 dönüm arazi için ihtiyaç duyulan salep yumrusuna ödenecek miktar 5.000 TL ile 6.000 TL arasında değişmektedir.

Salep Üretiminde Uyulması Gereken Şartlar Nelerdir?

Salep üretimi için uyulması gerekenler salep üretiminin kaliteli bir şekilde yapılması ve endemik bitkinin bu coğrafyada yetişmeye devam etmesi için ön görülen şartlardır. Bu şartlar Ekomder Derneği’nin sayfasında bulunabilmektedir. Salep üretimi yapmak isteyen kimseler bu şartlara https://www.salepevisamsun.com/salep-uretimi-hakkinda-uyulmasi-gerekenler/ adresine tıklayarak ulaşabilmektedir.

Salep Yetiştiriciliği Ne Kadar Kazandırır?

Salep üretiminin kazancı, son yıllarda devletin bu sektörü desteklemesi ve sektörün korunması ile yüksek seviyelere çıkmıştır. Salep üretiminde bu işe verilen emek oranında para kazanılmaktadır. Çünkü her ne kadar 1 dönüm arazi için 200 salep yumrusu gerekse de ve bu yumrular için ödenen miktar 5000- 6000 TL arası bir bedel olsa da, tarla sahipleri daha sonra 1 araziden yaklaşık 750 kg civarı yumru elde etmektedir. Salep üretimi ile uğraşmak isteyen kimseler verdikleri bu emek karşılığında bir dönüm araziden yaklaşık olarak 50.000 TL ile 60.000 TL arası bir para kazanmaktadır. Yani kısa süre içerisinde sermayenin on katı kadar para kazanılabilmektedir.

Salep Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023

Salep yetiştiriciliği hibe kredi imkanı bu sektörü geliştirmek amacıyla devlet tarafından sağlanmaktadır. Salepin endemik bir bitki olması sebebiyle de devletin verdiği destek artmaktadır. Salep yetiştiriciliği için harcama yapan kimselere bu miktarın yarısı devlet tarafından geri ödenmektedir. Üretim için harcanan miktar kişinin kurmak istediği tesisin büyüklüğüne ve kullandığı teknolojiye göre farklılık gösterebilmektedir.

Salep Üretiminde Proje İller Hangileridir?

Salep üretiminde öncelik verilen iller, devletin destek miktarının çok daha fazla olduğu illerdir. Salep üretimi ülkemiz için önemli bir üretimdir. Bu sebeple devlet bu üretimin kalitesini korumak için böyle bir yol uygun görmüştür. Salep üretiminde öncelikli olarak desteklenen proje iller ise şu şekildedir:

  • Muğla Fethiye Üzümlü Köyü
  • Muğla Oryaca Gökbel köyü
  • Muğla Milas Kıyıkışlacık köyü
  • Bartın
  • Bursa
  • Denizli
  • İzmir
  • Karabük
  • Kastamonu
  • Samsun
  • Tunceli
  • Uşak
https://www.youtube.com/watch?v=t13R1T6gz2Y

Salep Tohumu Kilosu Ne Kadar?

Salep tohumu kg fiyatı, ilk başta bu işe girmek isteyen kimseler için yükse gelse de hem bu işten kazanılan kazancın yüksek olması hem de tohum ihtiyacının zamanla azalması sebebiyle bu işin tercih edilmesinde olumsuz bir etkide bulunmamaktadır. Salep tohumunun kg fiyatı, tohumun cinsine ve kalitesine göre farklılık gösterebilmektedir. Salep üretimi için gerekli olan tohumun fiyatı 45 TL ile 70 TL arasında değişmektedir. Ayrıca salep fideleri de satılmaktadır. Salep fidelerinin fiyatı ise 6 TL ile 20 TL arasında değişmektedir.  Fiyatlar 2023 yılındaki ortalama rakamları yansıtmaktadır. 2023 yılı için fiyatlar en kısa sürede eklenecektir.

Yazar Hakkında

Araba Teknik araç ve otomobil inceleme ile yola çıkan bir güncel blog olmayı hedeflemiş ve daha sonradan gündeme dair pek çok içeriği, haberi bünyesinde barındıran, Google News kayıtlı bir web sitesine dönüşmüştür. Bu yolculuğumuzda bize katıldığınız için teşekkürler. Sloganımız; "İçerisi şampiyonlar ligi..."

Yorum Yap